GE ZELENSKYJ SACHAROVPRISET 2022!

Europaparlamentets prestigefyllda Sacharovpris för tankefrihet delas varje år ut till individer eller organisationer som gjort särskilda insatser för att försvara de mänskliga fri- och rättigheterna, och stått upp för folkrätten och demokratin.

Jag kan inte tänka mig en bättre kandidat till årets pris än Volodymyr Zelenskyj.

Vi har nog många som höjde på ögonbrynen när Zelenskyj valdes till president för tre år sedan. Var verkligen en före detta komiker, utan någon vidare politisk erfarenhet, rätt person för att leda ett land som redan då befann sig i ett säkerhetspolitiskt utsatt läge? Med facit i hand är det nog få som betvivlar Zelenskyjs förmågor. Tvärtom har Zelenskyj visat sig vara en beundransvärd ledare, med hjärta för sitt folk och mod att fatta svåra beslut när så varit nödvändigt.

Volodymyr Zelenskyj har stått pall för sitt land och folk, men också för att ha försvarat de demokratiska värdena för oss alla. Hela Europa har Zelenskyj att tacka.

Han står upp för oss. Han försvarar våra värderingar. Vi måste stå upp för honom.

Volodymyr Zelenskyj förtjänar Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet! Idag har jag påbörjat nomineringsprocessen och jag hoppas innerligen att min nominering kommer att få parlamentets stöd.

#SlavaUkraini💛💙