EN MÖRK HELG I HONGKONG

Idag är det exakt 25 år sedan Hongkong officiellt överlämnades från Storbritannien till Kina. Trots fina ord, löften och utfästelser, vet vi idag att det var ett ödesdigert beslut. Överlämnandet till Kina innebar det första steget mot en drakonisk åtstramning av hongkongbornas frihet.

Idag svärs John Lee in som Hongkongs nya borgmästare. Det torde inte vara en tillfällighet. Lee kommer att styra Hongkong med järnhand. Han är handplockad av Peking, och har tidigare visat prov på gedigen regimlojalitet. Lee var ytterst ansvarig för säkerheten i Hongkong vid tiden för demonstrationerna 2019, då polisbrutaliteten var extrem. Oerhörda brott mot de mänskliga rättigheterna begicks när just John Lee var säkerhetsansvarig. USA har infört sanktioner mot Lee men trots flera uppmaningar från Europaparlamentet, har EU ännu inte vidtagit åtgärder i form av sanktioner mot Lee eller det resterande ledarskapet i Hongkong.

Idag är Xi Jinping på officiellt besök i Hongkong för att fira 25-årsdagen.

Igår var det dessutom den andra årsdagen för införandet av den nationella säkerhetslagen i Hongkong. Den säkerhetslag som i praktiken utplånade de sista fri- och rättigheterna hongkongborna hade.

Det är minst sagt en mörk helg för hongkongborna. En helg som firas av kommunistregimen.

Vi kan inte se på medan kommunistregimen monterar ner demokratin steg för steg i Hongkong. Vi måste stötta de som minns, längtar och kämpar för att göra Hongkong åter fritt. Vi måste stå upp för hongkongborna. För deras frihet.