FYRA MÅNADER AV KRIG I UKRAINA

Imorgon har Vladimir Putins olagliga, oprovocerade och på alla sätt oacceptabla invasionskrig mot Ukraina pågått i fyra hela månader.

💔 Fyra månader av lidande.

💔 Fyra månader av fruktansvärda krigsbrott.

💪 Fyra månader av framgångsrikt ukrainskt motstånd.

När den fullskaliga invasionen inleddes var reaktionerna från omvärlden starka och omedelbara. Från politiken kom snabba fördömanden och stödåtgärder, samtidigt som civilsamhället samlade in förnödenheter och folk öppnade sina hem och hjärtan för det ukrainska folket.

Fyra månader in i kriget står stödet från västvärlden sig fortfarande starkt. Ett alltmer utdraget krig riskerar dock försvaga det allmänna intresset för att följa utvecklingen i Ukraina. Detta kan få mycket allvarliga konsekvenser: samtidigt som det ukrainska folkets mannamod har imponerat, upprepar ukrainska företrädare att omvärldens stöd förblir avgörande. Också efter kriget kommer Ukraina vara i behov av omvärldens stöd. Därför måste vi – likt det ukrainska folket – fortsätta göra allt vi kan oavsett hur länge kriget pågår.

I just detta nu försvarar Ukraina de demokratiska värdena för oss alla. Som europaparlamentariker i utrikesutskottet, ersättare i Europaparlamentets Ukraina-delegation och ordinarie ledamot av parlamentets Rysslands-delegation kommer jag fortsätta göra allt i min makt för att omvärlden inte ska glömma Ukrainas kamp.