NATO-RESAN TILL RIGA V. 21

För bara någon månad sedan kunde jag berätta att jag fått ett nytt uppdrag som ledamot i Europaparlamentets nyinstiftade specialutskott för försvarandet av EU:s demokrati från utländsk inbladning och desinformation.

I syfte att dyka djupare i desinformationens otäcka banor reste jag tillsammans med några utskottskollegor till Natos kunskapscentrum för strategisk kommunikation (StratCom) i Riga, Lettland.

Centret, som upprättades 2013, arbetar med forskning och utbildning inom strategisk kommunikation till stöd för Nato och dess partners, inklusive Sverige. Nyliga fokusområden för centret har exempelvis varit informationskrigföring från IS och Ryssland och trender inom påverkansoperationer på sociala medier.

Under besöket fördjupade vi oss särskilt i den omfattade desinformationskampanj som Ryssland nu bedriver för att vilseleda världen i fråga om kriget i Ukraina. Metoderna som används är lömska, väl utarbetade och riktigt otäcka.

De allra flesta av oss tror att vi kan se skillnad på ett inlägg i sociala medier som skapats av en rysk chattbot och ett inlägg som en verklig människa skrivit – men det kan man inte. Med hjälp av modern AI-teknik kan fejkade profiler se helt verkliga ut. Visste du till exempel att det med hjälp av AI-teknik går att skapa bilder på ansikten som inte finns? Profilbilden på chattboten behöver alltså inte ens vara en stulen bild – det kan vara ett helt nytt ansikte.

Automatiseringen av propaganda på nätet leder också till att desinformationskampanjerna når nya oöverskådliga nivåer. Inlägg som aldrig skulle ha spridits, kan spridas rekordsnabbt när tusentals ryska botar gillar och kommenterar inlägg som sedan premieras av de sociala medieföretagens algoritmer.

Vi har redan sett hur spridningen av desinformation fått ödesdigra konsekvenser runtom i världen. Just nu är Rysslands invasionskrig i Ukraina det yttersta exemplet. Tyvärr tror jag att vi enbart skrapar på ytan av desinformationens följder. Från besöket i Riga bär jag med mig att vi aldrig kan känna oss säkra, oavsett vad vi tidigare lärt oss om källkritik.

Vi får aldrig sluta granska desinformation och dess lömska vägar. Som ledamot i specialutskottet för hot mot EU:s demokrati kommer jag fortsätta följa arbetet på nära håll.