SÄTT UPP JOHN LEE PÅ EU:S SANKTIONSLISTA

Skriver idag tillsammans med Hampus Hagman om regeringens slappa utrikespolitik.

Idag är det årsdagen av massakern på Himmelska Fridens torg i Peking. För 33 år sedan gick kinesiska styrkor till attack mot hundratusentals demonstranter som krävde demokrati i Kina. Antalet dödsoffer är fortfarande en statshemlighet i Kina.

Under kommunistregimens styre har det varit förbjudet att hedra de frihetskämpar som miste livet på Himmelska Fridens torg – bara i Hongkong har det varit möjligt. Men nu finns ett förbud mot att hedra offren från massakern även i Hongkong. Det är numera förbjudet, inte bara att hedra dem som mist livet i kampen för frihet, utan även att demonstrera för frihet.

Utvecklingen i Hongkong, som brukade vara en demokratisk oas, går åt fel håll. I maj utsågs John Lee till ny borgmästare i Hongkong. Han är vald av den kinesiska regimen och har visat prov på sin gedigna pekinglojalitet tidigare. John Lee var ytterst ansvarig för polisen och säkerheten i Hongkong under demonstrationerna 2019, då polisbrutaliteten var extrem. Han har gjort sig skyldig till oerhörda brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna.

John Lee finns med på USA:s sanktionslista. EU däremot, har inte tagit några åtgärder mot ledarskapet i Hongkong. Och den svenska regeringen är tyvärr lika passiv som vanligt.

Utrikespolitiken är ännu en anledning till varför Sverige behöver en ny regering. Sverige behöver en regering som kan sköta utrikespolitiken snabbare, mer effektivt och konsekvent. Sverige behöver en regering som driver på inom EU för en värderingsbaserad utrikespolitik. Det finns ingen tid att förlora.

➡️ Läs artikeln här: https://www.europaportalen.se/…/debatt-satt-upp-john…