ZELENSKYJ 3 ÅR SOM PRESIDENT

Idag är det på dagen tre år sedan Volodymyr Zelenskyj tillträdde som Ukrainas president. Idag leder han med aktningsvärt mannamod en framgångsrik kamp för att försvara sitt land och folk från Vladimir Putins fruktansvärda invasionskrig.

Som tidigare komiker var Zelenskyj redan väl känd hos det ukrainska folket när han i december 2018 valde att tillkännage sin kandidatur till presidentposten. I sin kampanj lovade Zelenskyj – precis som i sin tidigare fiktiva presidentroll i TV – att bli just ”folkets tjänare”. Zelenskyj gick till val på att stoppa korruptionen och få ett slut på konflikten i Donbass-regionen. Hans kritiker anklagade honom för att vara populistisk, men folket var övertygat. Efter en framgångsrik, nästan helt virtuell presidentkampanj, valdes Zelenskyj med överväldigande majoritet till Ukrainas president.

Där och då var vi nog många som höjde på ögonbrynen. Var verkligen en före detta komiker, utan någon vidare politisk erfarenhet, rätt person att leda ett land som redan då befann sig i ett säkerhetspolitiskt utsatt läge? Med facit i hand är det nog få som betvivlar Zelenskyjs förmågor. Tvärtom har Zelenskyj visat sig vara en beundransvärd ledare, med hjärta för sitt folk och mod att fatta svåra beslut när så varit nödvändigt.

Rysslands invasion av Ukraina har förändrat den europeiska säkerhetsordningen, men västvärldens stöd har varit tydligt: Ukrainas sak är vår. Som europaparlamentariker i utrikesutskottet, ersättare i Europaparlamentets Ukraina-delegation och ordinarie ledamot av parlamentets Rysslands-delegation kommer jag fortsätta göra allt i min makt till stöd för Ukrainas okränkbara självständighet.

Idag vill jag tacka president Volodymyr Zelenskyj för att ha stått pall för sitt land och folk, men också för att ha försvarat de demokratiska värdena för oss alla. Hela Europa har Zelenskyj att tacka.