PUTIN OCH KHOMEINI – TVÅ SIDOR AV SAMMA MYNT

I tisdags arrangerade jag ett expertevent om Iran. Talare på eventet var Kasra Aarabi, en ledande analytiker och Iranexpert. Under mötet diskuterade vi bland annat shia-islamistisk extremism, Irans armé, Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) och shiamiliser i Mellanöstern.

En av de många intressanta punkter som Kasra tog upp var de paralleller som finns mellan Rysslands Putin och Irans Khomeini och västs syn på dem. Det finns många likheter, men framför allt dessa tre:

🤯 ”Rationalitet”: Trots att Ryssland invaderade Georgien 2008 och Krim 2014, antog stora delar av Västvärlden att Putin skulle följa den internationella regelboken gällande Ukraina, eftersom annat skulle vara “irrationellt”. Diktatorer som Putin och Khomeini är medvetna om den internationella regelbaserade ordningen men de spelar efter sina egna spelregler, baserat på deras egen världsbild. Putins världsbild utgår från återupplivandet av den ryska imperialistismen, medan Khomeinis världsbild utgår från en pan-islamisk ordning. De anser alltså att deras agerande är fullt rationellt.

🔊 Selektiv hörsel: Vad menas med selektiv hörsel i väst? Putin skrev redan förra året om sina imperialistiska ambitioner för Ukraina, men det avfärdades då av omvärlden. Även Khomeini har själv publicerat material där han framhäver sina ambitioner för de kommande 40 åren med titeln “Den islamiska revolutionens andra fas”. Trots att det är ett av de viktigaste dokumenten publicerat av Khomeini har inte många beslutsfattare ens hört talas om det. De få som hört talas om det avfärdar det som “inhemsk konsumtion”. Men faktum är att Iran redan påbörjat den andra fasen och även inlett fullskaliga krig mot Israel genom sin proxy Hizbollah i Libanon och Hamas i Gazaremsan.

ℹ️ Desinformation: Månaderna innan Putin invaderade Ukraina lanserade Kreml en propagandakampanj om västvärlden för att motivera sin militära upprustning. En liknande propagandakampanj pågår för närvarande i Iran – allt dåligt är västvärldens (speciellt USA:s) fel.

Desinformation, naivitet och selektiv hörsel ledde till att omvärlden misstolkade Putins planer för Ukraina. Vi får absolut inte göra samma misstag gällande Khomeinis planer för Israel. Israel är minst lika hotat och omringat av Iran, som Ukraina var av Ryssland innan kriget.

Om Khomeini agerar enligt det han har sagt i flera år – precis som Putin – kommer Väst ändå dra slutsatsen att han har blivit galen?