Tre krav som EU bör ställa på Kina

Skriver på Europaportalen om morgondagens toppmöte mellan EU och Kina. Det är ett viktigt möte, mycket står på spel. I min artikel beskriver jag tre saker EU:s ledarskap måste våga anföra när de möter Kinas ledare imorgon.

1️⃣ Sanktioner: det är verkligen dags att Kina lyfter de grundlösa sanktioner de utfärdat mot bland annat Europaparlamentets MR-utskott, där jag själv är ledamot. Innan så sker, innan Kina visar respekt för EU som jämbördig partner, måste EU vägra att ratificera eller ens diskutera det lukrativa investeringsavtal som man tidigare kommit överens om.

2️⃣ Ge FN tillträde: När FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, reser till Xinjiang i vår måste hon få fritt tillträde. Det är väldigt viktigt att en oberoende FN- utredning kan göras om kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Xinjiang.

3️⃣ Ryssland: EU måste, precis som USA gjort, klargöra att om Kina hjälper Putin med vapen och militär utrustning skulle det få stora konsekvenser för Kinas relation med EU.

➡️ Läs gärna vidare om detta i min artikel: https://www.europaportalen.se/…/debatt-tre-krav-som-eu…