BELARUS FRIHETSDAG

Idag är det Belarus frihetsdag, en inofficiell helgdag i Belarus som firas för att uppmärksamma landets självständighetsförklaring från 1918.

På senare år har dagen blivit alltmer viktig, i samband med de massiva protesterna i landet. Belaruserna protesterar för sin frihet. Belaruserna har visat enormt missnöje mot regimen och diktatorn Aleksandr Lukasjenko, som klamrat sig fast vid makten sedan landet blev självständigt 1991. Sedan protesterna som följde det förfalskade valet 2020 har över 1000 personer fängslats för sin kritik mot Lukasjenko.

Bland annat greps flera hundra personer i samband med demonstrationer runtom i landet i februari. Då protesterade folket mot den ”folkomröstning” som Lukasjenko iscensatt. Folkomröstningen ifråga gällde en grundlagsförändring som ger Lukasjenko möjlighet att inneha ryska kärnvapen i Belarus. Grundlagsförändringen innebar även åtalsimmunitet för Lukasjenko nu och när hans presidentskap är över.

Vad som sker i Belarus är hemskt, på så många vis. Lukasjenko plågar sitt folk, men hans agerande får även konsekvenser för folken i Ukraina, Ryssland, närområdet och ja, resten av världen.

Lukasjenko måste besegras, han måste bort. Jag är övertygad om att det belarusiska folket kommer att vinna – Lukasjenko kommer att besegras. Det är bara en tidsfråga. Under tiden ska vi, från EU, göra allt vi kan för att stötta frihetskampen i Belarus.