HYLLA DE MODIGA RYSSARNA

Idag skriver jag om det informationskrig som omger kriget i Ukraina. Putin vet att det krig han startat är både olagligt och oförsvarligt. Därför matar rysk statsmedia nu sina invånare med propaganda, vilket ger den ryska befolkningen en helt felaktig bild om de faktiska händelserna i kriget. Eller rättare sagt: enligt rysk statsmedia finns inget krig.

Till följd av kriget i Ukraina har den ryska censuren nu tagit proportioner som inte funnits sedan Sovjettiden. Exempelvis är det olagligt att använda ordet ”krig” rörande kriget i Ukraina. Brott mot den lagen kan ge upp till 15 års fängelse.

Det är många som känner en frustration över att ryska medborgare tror på propagandan och försvarar Putin – är de blinda? Men vi måste ha i åtanke att den ryska befolkningens informationsinhämtning är extremt begränsad och dessutom helt styrd av den ryska maktapparaten. Många vågar inte ta till sig någon annan information än den som kommer från den styrande makten, i rädsla för vad som kan hända dem. Den som ifrågasätter kriget kan möta rättsliga – oproportionerliga! – konsekvenser.

Dagens ledare i Borås Tidning handlar om de otroligt modiga ryssar som demonstrerar, trots propagandan och trots konsekvenserna. De förtjänar vår uppmärksamhet. Reportern Marina Ovsyannikova är efter sin modiga demonstration i rysk TV en sann hjälte värd att prisa.

Läs min ledare här: https://www.bt.se/…/tillgang-till-ocensurerad…/