INTERNATIONELLA KVINNODAGEN: FÖR ALLA UKRAINAS KVINNOR

I år borde vi tillägna den internationella kvinnodagen alla Ukrainas kvinnor.

Den borde tillägnas alla de kvinnor som tvingats fly sina hem, alla de kvinnor som tvingas föda eller trösta sina barn i skyddsrum, på tunnelbanestationer eller på flykt. Men också alla de kvinnor som väljer att stanna för att hjälpa sina medmänniskor eller strida för sitt land.

Putins bomber faller över bostadsområden, så folk måste fly från sina hem. Bomberna faller även över sjukhus och infrastruktur, och det är svårt för hjälporganisationer att nå fram.

Över 1,5 miljoner människor har tagit sig till grannländerna och lyckats lämna Ukraina. Det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Människor väntar på att korsa gränserna och långa, långa köer bildas. Den nuvarande situationen äventyrar säkerheten för alla ukrainare och utsätter kvinnor och flickor för ökad risk för sexuellt våld, särskilt de som är flyktingar.

Trots att omvärlden visat ett enormt engagemang och solidaritet med Ukraina så kan inte hjälporganisationerna möta upp det enorma behovet som uppstått. Jag gör allt jag kan för att EU ska hjälpa till på alla vis: ekonomiskt, politiskt, militärt och annat.

Men jag vill också be er som har möjlighet att stötta hjälporganisationer att göra det. Organisationerna på plats gör ett fantastiskt arbete och kan innebära skillnaden mellan liv och död. Jag har länkat ett par bra organisationer här nedan. ⤵️

https://unicef.se/katastrof/hjalp-ukrainas-barnhttps://www.rodakorset.se/…/skank-pengar-till-vart…/…

https://sverigeforunhcr.se/ukraina

https://lakareutangranser.se/stod-oss/ge-en-gava