RYSSLANDSKRISEN

Under den senaste veckan har säkerhetsläget i vårt närområde drastiskt förändrats. Det är en historisk utveckling och en ny situation i Europa. Ryssland har återigen invaderat ett grannland. Ja, det är en invasion.

Efter Putins tal tidigare i veckan är det dock tydligt att Putin inte har en stringent strategi, utan baserar dessa stora beslut på sin egen absurda historietolkning. En tolkning som säger att det inte aldrig funnits något Ukraina – att “Ukraina” egentligen tillhör Ryssland/Sovjet. Detta innebär att fler forna sovjetstater har ett direkt hot mot sig.

Att Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister tidigare har deklarerat att Ryssland inte kommer att erkänna de här två enklaverna, för att det kommer vända resten av Ukraina mot Ryssland, indikerar att Putin fattar besluten på egen hand. Putin är den enda som vet vad som sker härnäst.

Det är Ryssland, framförallt Putin, som ligger till skuld för den senaste eskaleringen, genom oviljan till diplomatiska lösningar. Det är därför inte en Ukrainakris, det är en Rysslandskris, som Tysklands nya utrikesminister uttryckte sig. Det är Putin som vill dra nya gränser i Europa för att återskapa ett nytt sovjetiskt imperium. Det kan vi aldrig acceptera.

Det är vår roll som demokrater och kristdemokrater att ge vårt fulla stöd till Ukraina. Därför måste:

▪️ Sverige gå med i NATO – både för vår säkerhet och för att sända en tydlig signal till Ryssland.

▪️ Sverige snabbt upprusta försvaret, vilket kräver mer pengar till Försvarsmakten.

▪️ vi ge både ekonomisk och militärt stöd till Ukraina, Sverige bör exportera defensiva vapen.

▪️ Nord Stream 2 stoppas.

▪️ sanktionspaket förberedas tillsammans med våra allierade. Varje ytterligare steg Putin tar i fel riktning ska mötas med fler samordnade sanktioner.