KINA HOTAR DEN AKADEMISKA FRIHETEN I EUROPA

Den akademiska friheten är en grundpelare i demokratin. Men vi kan inte ta den för givet. Europeiska lärosäten hotas och infiltreras av främmande makt, akademin är därför inte en enbart nationell angelägenhet längre. Värnandet av den akademiska friheten behöver diskuteras på EU-nivå, vi måste hjälpas åt och vi måste samarbeta. Först och främst måste medvetenheten öka.

Förra månaden avslöjades det att ett forskningscenter vid ett av Nederländernas största universitet helt finansierats av den kinesiska regimen. Efter avslöjandet återlämnade universitetet miljonbeloppet. Men att pengarna lämnas tillbaka är knappast plåster på såren. De forskare som varit sponsrade av kommunistregimen har framfört rent chockerande ställningstaganden, däribland förnekat övergreppen mot uigurerna i Xinjiang. De har spridit regimens propaganda.

Att Kina utnyttjar forskning och utbildning för sina säkerhetspolitiska intressen kan inte sopas under mattan. I veckan frågade jag EU-kommissionen om hur de planerar att öka medvetenheten om riskerna med utländsk finansiering vid europeiska universitet, specifikt finansiering från Kina. Jag tog även upp frågan om hur risken för digital övervakning nu har ökat, i samband med pandemin och övergången till digital undervisning.

▶️ Jag skriver om detta i dagens ledare i Borås Tidning: https://www.bt.se/…/eu-maste-varna-om-den-akademiska…/