HONGKONG I FOKUS

I mellandagarna skrev jag en ledare om ”valet” i Hongkong. Det valet var inte så mycket till val tyvärr, men just därför hoppas jag det kan fungera som väckarklocka. Som en viktig påminnelse till omvärlden att fortsätta bevaka situationen i Hongkong och resten av Kina.

EU behöver agera principfast och konsekvent mot Kina. Jag tar därför varje tillfälle att påminna och pressa EU till ytterligare aktion, exempelvis borde EU utfärda sanktioner mot de som arrangerade valet ifråga. Ett sådant val är inte värdigt Hongkong, där invånarna så länge och så tappert kämpat för demokratin.

Hongkongborna fick denna gång bara välja 20 av parlamentets 90 ledamöter. Kandidaterna? Denna gång endast ”sanna patrioter” som var godkända av kommunistpartiet i Peking. Varför inte bojkotta valet för att signalera missnöje? Det är numera olagligt att uppmuntra till bojkott i Hongkong.

Vi kan inte se på när kommunistpartiet monterar ner demokratin i Hongkong. När Josep Borrell, EU:s utrikeschef, uttalande sig om valet sa han att EU kommer att fortsätta att ”följa utvecklingen i Hongkong”. Det räcker inte. Det är för mycket snack och för lite verkstad.

❗ Inför sanktioner mot de som arrangerade detta klandervärda val i Hongkong. Det ska svida att motarbeta demokrati och mänskliga rättigheter

Läs gärna min ledare här: https://www.bt.se/ledare/eu-maste-markera-mot-kina-ba4ac474/