Sacharovpriset

Idag delades Sacharovpriset för tankefrihet ut till Aleksej Navalnyj, den ryska demokrati- och frihetskämpen. Han har konsekvent kämpat mot korruptionen i Vladimir Putins regim. Genom sina konton på sociala medier och politiska kampanjer har han hjälpt till att avslöja missförhållanden och mobiliserat stöd från miljontals människor i hela Ryssland. På grund av detta har han både förgiftats och kastats i fängelse.

Sacharovpriset är Europeiska unionens viktigaste utmärkelse för att hylla dem som gör insatser för de mänskliga rättigheterna. Priset har även uppmärksammats en hel del i Sverige, och jag har deltagit i ett flertal olika debatter och samtal under veckan.

Ett samtal sändes på SVT Forum, det kan ni se via länken nedan. Tillsammans med bland andra Alice Bah Kuhnke (MP) debatterar jag bland annat om prisets betydelse, säkerhetsläget i Ryssland, energikrisen med mera. Programmet börjar 47 minuter in i sändningen (jag är med 1 timme och 15 minuter in): https://www.svtplay.se/…/forum/svt-forum-14-dec-09-00-1…