BARN SOM DRABBAS AV CANCER FÖRTJÄNAR MER

Alla barn borde ha möjlighet att leka på skolgården, klura ut matteproblem i klassrummet och ha kul med sina vänner på fritiden och för de flesta barn i Sverige är detta en självklarhet. Men barn som drabbas av cancer har inte alltid samma möjligheter att gå i skolan eller att springa runt på skolgården. De växer inte upp som de flesta andra barn gör i Sverige . Deras första år riskerar istället att handla om sjukhussängar och behandlingar mot cancern. Vi får inte glömma alla de barn som tvingas spendera sin uppväxt på ett sjukhus och inte heller de barn som inte lyckas besegra cancern.

Cancerforskning är avgörande för cancerdrabbade barns framtid. I EU har den kristdemokratiska partigruppen (EPP) gjort cancerforskning till en hög prioritet genom ’Europe’s beating cancer’-planen. Utvecklingen av cancerforskningen är extremt viktig för att vi en dag ska vinna striden mot cancer och kunna ge alla barn chansen att växa upp, fria från cancer. Jag är väldigt stolt att vi kristdemokrater prioriterar cancerforskning. Nu måste vi ta ytterligare steg för att vidareutveckla cancerforskningen.

Framsteg inom cancerforskning kräver:

• ökat samarbete mellan EU:s medlemsstater angående utbyte av cancerbehandlingsmetoder.

• ökade satsningar på cancerforskningssamarbeten mellan EU:s medlemsstater.

EU är tack vare kristdemokraterna i framkant när det gäller kampen mot barncancer men Sverige kan göra mer:

• Sverige bör öka satsningar för att skapa miljöer för cancerdrabbade barn som liknar mer ett hem eller en skola, istället för ett kallt sjukhus. Detta kan exempelvis ske med ett bättre samarbete med stiftelser som Ronald McDonalds barnfond.

Vi måste göra vårt yttersta på alla nivåer för att cancerdrabbade barn ska få den allra bästa uppväxten de kan få.

September är den internationella barncancermånaden och vi har under hela månaden sett fantastiska insatser för att uppmärksamma kampen mot barncancer. Barncancerfonden har under september månad arrangerat flera insamlingar till cancerforskning som exempelvis barncancergalan. Pengarna som doneras till Barncancerfonden går till att stödja cancerforskning och de familjer och barn som har drabbats av cancer. De har gjort ett fantastiskt jobb denna månad – och alla andra månader!

Du kan läsa mer om barncancerfondens arbete genom att klicka på länken. ➡️https://www.barncancerfonden.se/