RIKTA STRÅLKASTARLJUSET MOT KOMMUNISTPARTIETS #KINABREV

Den kinesiska ambassaden i Stockholm har skickat en rad brev till mig.

Varför?

Som kristdemokratisk utrikespolitiker kritiserar jag regimer som inte respekterar människovärdet. Den kinesiska regimen har varit allt annat än blygsam i sin kamp mot grundläggande mänskliga rättigheter. Religions- och yttrandefrihet är ytterst känsligt för Kommunistpartiet.

När jag försvarar dessa rättigheter utgör jag ett hot för Kommunistpartiet. När jag förvarar demokratirörelsen i Hongkong, när jag ställer frågor om den oskyldigt fängslade svenske medborgaren Gui Minhai eller när jag uppmärksammar situationen i Tibet eller Xinjiang – ja, då utgör jag ett hot mot den kinesiska regimen.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm har varit påfallande aktiv i sina ”motattacker” mot mig och andra politiker och kritiska journalister. I ett brev uppmanas jag tänka mer på mitt politiska rykte och min karriär innan jag uttalar mig om Kina.

Men jag är faktiskt inte alls orolig för mitt politiska rykte eller min karriär när jag står upp för de som förnekas sina rättigheter, för de människor som torteras, förföljs och fängslas.

Däremot motsätter jag mig omfattande avtal, såsom EU:s nya handelsavtal, med regimer som visar sådan total respektlöshet ifråga om demokrati och människovärde.

I alla diskussioner om Kina bör Kommunistpartiets påverkansarbete tas i beaktande. Det är ingen liten sak när främmande makt försöker påverka svensk demokrati.

➡️ Tankesmedjan Stockholm Free World Forum (Frivärld) lanserar idag en kampanj och en rapport om Kinas påverkansarbete där bl.a. Hampus Hagman(KD), Simona Mohamsson, och jag medverkar. Läs rapporten här: https://frivarld.se/nyheter/kinabrev/