TANKAR OM PARALYMPICS

Efter ett års försening inleddes Paralympics i Tokyo med en härlig invigning igår. Det var nu ganska exakt 21 år sedan jag senast deltog i ett paralympiskt spel, och med nya erfarenheter i livet, från livet som förälder, kommunalråd och europaparlamentariker, kommer här några funderingar om spelen:

INVIGNINGEN

Med blandade känslor följde jag festen, dels med glädjen och alla fantastiska minnen jag själv bär med mig efter Atlanta ’96 och Sydney 2000, dels med sorgen över att se den afghanska flaggan bäras in av en ensam volontär då deras idrottare inte lyckades lämna Kabul på grund av talibanerna. Det går inte att kalla världens reträtt från Afghanistan för något annat än en katastrof på så många plan.

MEDIABEVAKNINGEN

Det är så otroligt glädjande att se de framsteg som har gjorts, givetvis sedan jag själv idrottade, men även sedan 2008, när jag själv var expertkommentator för Eurosport. Att svt sänder så mycket som de gör skapar enormt mycket bättre förutsättningar för de idrottare som är aktiva nu, inte minst med möjligheter för bra sponsoravtal efter spelen. Elitidrottare ska ha sponsorer, inte bidrag, de ska gå till barn och unga i första hand.

SIMNINGEN

Paraidrotten har utvecklats mycket under de drygt tjugo åren som gått sedan jag senast tog på mig en tävlingsdräkt, och det är lite förvånande att jag fortfarande har kvar fyra världsrekord. Rekord är ju till för att bli slagna, men det visar även på hur viktigt det är att även idrottare med grava funktionsnedsättningar får möjlighet att utvecklas. När mina rekord håller i klassen för de med svårast funktionsnedsättning, oroas jag över att de idrottarna inte utvecklas i samma takt som de andra. Det är mer kostsamt att träna oss, men den fysiska effekten i våra liv kan till och med vara större än för de andra.

KINAS UTVECKLING

Det är intressant att se Kinas dominans även i Paralympics. Tidigare deltog inte kommunistiska länder i Paralympics, kanske för att i “en perfekt stat fanns inga defekta människor”… En mycket oroväckande historia, men jag hoppas att den nuvarande satsningen i dessa länder kommer barn och unga tillgodo också, inte bara eliten.

En bra sammanfattning om var man kan hitta information om spelen finns på föreningen svenska paralympiers hemsida där jag själv är vice ordförande. 😊 Titta gärna in på https://svenskaparalympier.se/allt-du-behover-veta-om-tokyo/ och Heja Sverige! 🇸🇪🥇P.S. Bjuder på en gammal bild på mig från Sydney 2000.