EU SKA INTE FIRA IRANS NYE PRESIDENT

Iran, världens värsta diktatur, har fått en ny president. Den nya presidenten, Ebrahim Raisi, kallas för slaktaren i Teheran eller mördarpresidenten.

Raisi var medlem av ”dödskommissionen” som ansvarade för massavrättningarna 1988 där minst 5 000 meningsmotståndare mördades. Under senare år har Raisi ansvarat för Irans så kallade rättsväsende, och beslutat om hundratals avrättningar.

Raisi är en brutal mördare.

Det så kallade valet i Iran var rentav värdelöst. Oliktänkande tolereras inte i Iran, och kan straffas så hårt som med avrättning (!). Inte ens hälften (49%) av de röstberättigade deltog i valet, enligt iranska siffror. Men troligtvis var valdeltagande betydligt lägre än så.

Varken valet eller Irans nye president är skäl till firande.

Det är därför högst olämpligt att EU skickade en senior representant som deltog vid presidentinstallationen förra veckan. Installationen innebär att legitimera och fira valet och presidenten.

Jag håller med om att EU måste ha en dialog med Iran, inte minst om kärnvapenfrågan. Men jag menar att EU kan ha diplomatiska relationer med Iran utan att applådera när slaktaren Raisi installeras som ny president efter ett klandervärt val.

Därför har jag idag tagit initiativ till och skickat ett brev till EU:s utrikeschef Josep Borrell, där jag och åtta kollegor kritiserar EU:s beslut att delta vid presidentinstallationen. Den intresserade kan läsa brevet här på min hemsida (på engelska): https://davidlega.eu/2021/08/09/letter-to-borrell-regarding-iran/