KINAS AMBASSADÖR LJUGER OM FOLKMORDET I XINJIANG

Häromveckan skrev jag en debattartikel i Göteborgs-Posten om att den svenska regeringen borde erkänna och agera för att stoppa det pågående folkmordet på uigurer i Kina.

Föga förvånande kom det inget svar på min artikel från Socialdemokraterna. Däremot kom det ett svar fån den kinesiske ambassadören i Sverige. Ambassadören, Gui Conyou, påstår att frågan om folkmord är ”förtal” och att Kinas kommunistparti fullt ut skyddar rättigheter och intressen för alla etniska grupper i Xinjiang.

Samma ambassadör sa nyligen i SVT att:”Kina är inte en diktatur.””FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter hittar på med hjälp av fantasin.” ”Det folkliga stödet för det kinesiska kommunistpartiet är hundraprocentigt.” (!)

Samtidigt kommer rapport efter rapport med otaliga vittnesmål från lägerfångar som plågats i Kinas omskolningsläger.

Kina vägrar låta FN besöka och undersöka situationen i Xinjiang.

Varför?

Om den kinesiska regimen menar allvar med att man respekterar alla människors – ja, också uigurers – fri- och rättigheter, ja, då borde man också ge omvärlden obehindrad tillgång till Xinjiangregionen.

Öppenhet vore Kinas chans att rentvå sitt namn. Att kalla anklagelser för förtal och hota meningsmotståndare är verkligen fel väg att gå.

Läs min slutreplik här: https://www.gp.se/…/l%C3%B6gner-kommer-aldrig-d%C3…