80 ÅR SEDAN MASSDEPORTERINGARNA TILL GULAG

Den här veckan för 80 år sedan var ett mörkt kapitel i historien. Den sovjetiska kommunistiska regimen arresterade och deporterade hundratusentals människor från de då nyligen invaderade baltiska staterna. Man skickade folk till de avlägsna delarna av Sibirien. Många människor dog av hunger, kyla, omänsklig behandling och sjukdomar.

Målet var att utrota anti-sovjetiska krafter, i första hand intellektuella, lärare och präster.

80 år senare är Ryssland på väg mot val. Den 19 september ska ryssarna rösta. Samtidigt fängslas oliktänkande, oppositionen förföljs och trakasseras. Ett sådant exempel är Aleksej Navalnyj, som själv är fängslad på godtyckliga grunder. Hans organisation, som jobbar med att avslöja hur den korrupta regimen stjäl från folket, är nu enligt lag stämplad som ickeönskvärd och extremistisk. Den är förbjuden.

Den ryska regimen idag gör allt de kan för att utrota anti-Putin krafter.

Det går därför inte att överdriva betydelsen av att president Biden idag möter EU:s ledare och imorgon träffar president Putin. Det är bra att Biden är i Europa för dessa möten. Men till syvende och sist handlar detta om ett möte man till man.

Må Biden våga tala klarspråk med Putin.
Må Biden minnas dem som deporterades och dem som mördades för 80 år sedan.
Må han hedra deras minne när han idag möter en av världens mäktigaste – men också grymmaste – män.

#HistoryMatters#NeverForget