NU KRÄVER VI ATT EU OCH FN SLUTAR FINANSIERA ANTISEMITSM

Låt oss prata om United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, eller UNRWA, som förkortningen lyder.

UNRWA är ett FN-organ som bildades 1949 för att lösa den akuta situationen för de 700 000 palestinska flyktingar som flytt från de områden som tillfallit den nybildade staten Israel. Tanken var att UNRWA skulle vara en temporär inrättning. Idag, mer än 70 år senare, uppgår antalet palestinska flyktingar till långt över fem miljoner. Till skillnad från andra flyktingar så går det palestinska flyktingskapet i arv.

UNRWA har vid upprepade tillfällen kritiserats för antisemitiskt och våldsbejakande innehåll i sitt undervisningsmaterial. I lektionerna i arabisk grammatik förväntas eleverna praktisera satslära på meningar som ”Palestiniern dog som en martyr för att försvara sitt moderland”.

Spalter upp och spalter ner fyllda med hat, lögner och uppmuntran till våld.

EU är UNRWA:s näst störste givare. Förra året uppgick stödet till 1,1 miljarder kronor.

Skattepengar finansierar hat och antisemitism, år efter år. Det måste få ett stopp.

Jag har därför idag skickat ett brev till de högst ansvariga: kommissionens ordförande von der Leyen, FN:s generalsekreterare Guterres, EU:s utrikeschef Borrell och kommissionären för EU:s grannskap Varhelyi.

Tillsammans med 25 kollegor kräver jag förändring: våra skattepengar får inte användas till att finansiera antisemitisk hatpropaganda! EU och FN måste agera – helst igår.

Brevet finns här: https://davidlega.eu/…/06/14/meps-letter-concerning-unrwa/ Artikel i Dagen: https://www.dagen.se/…/villkora-eus-stod-till-det…/