INFÖR MR-KRITERIER FÖR STORA SPORTEVENT

På mitt initiativ så har parlamentets utskott för mänskliga rättigheter idag diskuterat vilket ansvar stora sportevent har för att mänskliga fri- och rättigheter efterlevs.

Frågan om så kallad ”sport-washing” är högaktuell. Nästa år står Kina värd för de olympiska vinterspelen och Qatar för fotbolls-VM. I detta nu pågår ishockey-VM, som i sista stund flyttades från Belarus.

Men frågan om sportwashing är inte ny. Sedan Hitlers dagar har odemokratiska ledare utnyttjat sportevenemang for att tvätta sitt eget rykte.

Det är därför hög tid att skapa ett system som säkerställer att den värsta sortens diktaturer aldrig får arrangera stora idrottsmästerskap igen.

– Jag föreslår att de stora sportförbunden, såsom Internationella olympiska kommittén och Fotbollens Världsorganisation (FIFA), tillsammans tar fram ett MR- och demokratikriterium. Vi politiker, inte minst inom EU, har ett särskilt ansvar att sätta press så att så sker.

– Därför har jag tagit initiativ till dagens utskottsdiskussion på temat, med akademiker och representanter från FIFA och Europas Olympiska Kommittéer (EOK).

Läs gärna GP:s artikel där jag uttalar mig om sportwashing-problematiken: https://www.gp.se/…/efter-vm-skandalen-s%C3%A5-vill…