STOPPA FÖRFÖLJELSEN AV BAHÁ’ÍER I IRAN

Du kanske känner igen den vackra bilden från hamnstaden Haifa i Israel. På Karmelbergets sluttningar finns bahá’í-trons världscenter. Rörelsen har sitt ursprung i 1800-talets Iran och har mellan fem och sex miljoner anhängare runt om i världen. I Iran uppgår de till minst 300 000 människor (vissa siffror menar att det snarare rör sig om mellan en och två miljoner), vilket gör dem till den största ickemuslimska minoriteten i landet.

Anhängarna, som kallas baháʼíer, utsätts för systematisk diskriminering i Iran. Konfiskeringar av mark och egendom är vanligt förekommande. Baháʼíer nekas tillträde till all form av högre utbildning. Eftersom rörelsen inte är officiellt erkänd som minoritetsreligion i Iran sker förföljelsen framför öppen ridå. Regimen gör ingen hemlighet av att baháʼíer inte är önskvärda i landet.

Så sent som i förra veckan kom rapporter om att regimen nu inleder en ny, mer intensiv, förföljelsefas. Hittills har 20 baháʼíer arresterats i räder på olika platser i Iran. Under 2021 har även regimens förtryck av andra minoriteter, såsom kurder, balucher och araber, tilltagit.

I december ifjol antog Europaparlamentet en resolution som fördömer diskriminering av baháʼíer, kristna och andra religiösa och etniska minoriteter. Jag förhandlade den resolutionen å den kristdemokratiska EPP-gruppens vägnar. Det här är en hjärtefråga för mig.

Regimens budskap talar sitt tydliga språk: Om du inte är perser och inte rättrogen shiamuslim så riskerar du att råka illa ut. Vad är det för land som behandlar sina invånare på det viset? Det vi har att göra med är en brutal skurkstat. Låt mig därför vara väldigt tydlig: så länge situationen för de mänskliga fri- och rättigheterna inte drastiskt förbättras så kommer jag motsätta mig alla försök till upptinande relationer med Iran, såsom i handelsfrågor.

Förföljelsen av baháʼíer och andra minoriteter i Iran måste få ett slut.