EU MÅSTE INTENSIFIERA KAMPEN MOT KINESISK DESINFORMATION

Häromdagen satt Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou i strålkastarljuset på bästa sändningstid i SVT och hävde ur sig att:

“Kina förtrycker inte uigurer i Xinjiang.”
”Gui Minhai blev inte kidnappad i Thailand.”
”Kina är inte en diktatur.”
”FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter hittar på saker med hjälp av fantasin.”
”Det folkliga stödet för det kinesiska kommunistpartiet är hundraprocentigt.”

Absurda lögner – rakt igenom.

Jag hyser gott hopp om att de flesta svenskar såg igenom ambassadörens tillrättalagda talepunkter och självbelåtenhet. Intervjun var nästan komisk trots att programledaren gjorde ett bra jobb med sina tuffa frågor.

Men Kinas desinformation, lögner och propaganda syns sällan så tydligt.

Demokratiska länder, hela EU, har samma problem. Skickligt designad fientlig desinformation sprids från högsta ort i Kina, och syftar till att påverka förtroendet för EU, våra regeringar och våra institutioner – ja, själva vårt demokratiska system.

Ett nutida exempel är Kinas intresse av att avleda uppmärksamheten från landets egna pandemimisslyckanden, och istället sprida illvilliga rykten om EU:s pandemipolitik.

Flera gånger har jag yrkat, och fått gehör, för behovet av en strategisk kommunikationsenhet för att bemöta den kinesiska regimens desinformation, propaganda och spionage. EU:s utrikestjänst har en sådan enhet som fokuserar på Ryssland, men det är dags att bygga ut denna avdelning och addera enheter för Iran och Kina.

Europaparlamentet står bakom mitt förslag och jag kommer att fortsätta driva frågan. Tillsammans kan och bör EU bygga upp ett starkare försvar och motståndskraft mot Kinas fulspel.