RYSSLAND MÅSTE SLÄPPA NAVALNYJ – OCH EU MÅSTE GÖRA MER

Igår antog Europaparlamentet en resolution som fördömer både hur den ryska regimen förtrycker sina medborgare och hotar såväl grann- som EU-länder.

En av många som fallit offer för Putins ondska är oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Han har granskat och kritiserat den korrupta ryska regimen, och för det straffats han skoningslöst. Efter att ha överlevt ett mordförsök i höstas är han nu istället satt bakom lås och bom – i ett fängelse med omänskliga villkor.

Det är därför glädjande att Europaparlamentet, med en överväldigande majoritet, igår enades om en tydlig linje och skarpa krav. De viktigaste kraven manar till handling.

Vi europaparlamentariker kräver nu att:
▪️ alla personer inblandade i åtalet, domen och misshandeln av Navalnyj ska bli föremål för EU:s Magtnitskij-sanktioner;
▪️ EU:s delegation och medlemsstaternas representationer i Ryssland stärker stödet till det ryska civilsamhället;
▪️ EU noga följer den militära utvecklingen vid den ryska gränsen till Ukraina;
▪️ EU stärker sitt militära stöd till Ukraina;
▪️ EU minskar sitt beroende av rysk energi och stoppar gasledningen Nord Stream 2.

Nu ligger bollen i våra regeringars och EU:s utrikeschef Borrells händer. Europaparlamentet har varit tydliga. Mer måste göras; jag väntar nu spänt på vår utrikesminister Ann Lindes agerande inom EU och i egenskap av ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Putin måste hejdas. Det får inte fortsätta så här.