SNART GER USA BESKED – NÄR SKA LÖFVEN ERKÄNNA FOLKMORDET?

Imorgon lördag infaller minnesdagen för folkmordet på armenier, assyrier, kaldéer, pontiska greker och syrianer (i folkmun ’Seyfo’) under första världskriget.

Fler än en miljon människor dödades när Osmanska riket tömdes på sin kristna befolkning. I dagens Sverige finns hundratusentals människor som har någon slags anknytning till Seyfo. De smärtsamma berättelserna är många. Varje dag måste vi påminna varandra om hur utsatta somliga folkgrupper varit genom historien och är än idag.

2010 fattade Sveriges riksdag det historiska beslutet att erkänna dessa massmord på kristna som ett folkmord. Stefan Löfven lovade att om han blev statsminister skulle Sveriges regering verkställa beslutet. Tyvärr visade sig det vara tomma ord. När det väl kom till kritan var det viktigare för Socialdemokraterna att värna relationen med Erdoğans Turkiet än att stå upp för de mänskliga fri- och rättigheterna.

På senare tid har allt fler länders regeringar fattat beslut om att erkänna massmorden på kristna som ett folkmord. Det rör på sig även i USA. 2019 ställde sig båda kamrarna i denamerikanska kongressen bakom ett sådant erkännande. Imorgon väntas president Joe Biden ge besked huruvida hans administration tänker verkställa beslutet.

Oavsett vad Biden beslutar så är det nu hög tid för Sveriges regering att bekänna färg. Än är det inte för sent.