LANDET MED SÄMST PRESSFRIHET I HELA VÄRLDEN

Häromdagen släpptes Reportrar utan gränsers årliga pressindex. Eritrea fick sämst betyg i år. Plats 180 av 180, med omdömet ”En diktatur där media inte har några rättigheter”.

I Eritrea sitter den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad, sedan nästan tjugo år tillbaka.

Sjutusen etthundrafemtioen dagar.

Dawit Isaaks så kallade ”brott” är hans åsikter. Eritreas diktator Isaias Afewerki tolererar inte vare sig yttrande-, press- eller åsiktsfrihet: ”Vi kommer inte att ha någon rättegång och vikommer inte att befria honom. Vi vet hur man hanterar hans typ”.

Omvärldens uppmärksamhet är helt avgörande för Dawit Isaak och för de mänskliga fri- och rättigheterna i Eritrea. Därför måste den internationella kritiken outtröttligt fortsätta.

Sveriges regering, EU, FN, civilsamhällesorganisationer, företag som verkar i Eritrea, opinionsbildare på sociala medier – ja, precis alla! – måste fortsätta att kräva:

‼️ Dawit Isaaks omedelbara och ovillkorliga frigivning.
❗ Att företrädare för svenska myndigheter omgående ges tillträde till Dawit Isaak, för att kunna ge honom hälso- och sjukvård, hjälp och stöd.

Här finns Reportrar utan gränsers pressindex för 2021: https://rsf.org/en/ranking
Här kan du läsa om mitt arbete med Dawits fall i Europaparlamentet: https://davidlega.eu/…/dawit-isaak-maste-friges…/
Här kan du läsa mer om och skänka pengar till Free Dawit-kampanjen: https://davidlega.eu/…/dawit-isaak-maste-friges…/#FreeDawit