RENODLA RYSSLANDSPOLITIKEN: FOKUSERA PÅ DEMOKRATI

Tänk om, tänk rätt och prioritera. EU:s Rysslandspolitik måste framöver fokusera på en enda sak: demokrati.

I skrivande stund omarbetar EU:s ledare unionens Rysslandspolitik. De senaste fem åren har EU:s relationer med Ryssland utgått ifrån fem uttjatade principer. Under vintern har hela världen blivit varse hur demokratin stympats i det ryska samhället. Ett val väntar senare i år. Därför är det hög tid att EU tydligt prioriterar och kommunicerar sin odelade fokus på demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. I slutändan finns det bara en sak som bör styra hur EU:s (destruktiva) relation till Ryssland ska utvecklas: demokratiska framsteg eller bakslag.

Idag skriver jag på Säkerhetsrådet om vad EU kan och bör göra för att stärka demokratin i Ryssland. Bland annat behöver EU:

🔹 En ”verktygslåda för demokratiförsvar”.
🔹 Fler ekonomiska sanktioner mot oligarkerna runt Putin.
🔹 Samarbete och samordning med andra demokratier.
🔹 Förstärkt konditionalitet i samarbeten med Ryssland.🔹 Incitament för att stärka inhemska tendenser till demokrati.
🔹 Stoppa pengatvätten.

Läs gärna om dessa, och fler, förslag i min artikel via länken nedan. Mycket kan och måste göras när hela den demokratiska världen nu följer hur EU ska slå tillbaka mot vår odemokratiske, aggressive granne. Vad kan vara viktigare än demokrati och mänskliga fri- och rättigheter i EU:s utrikespolitik?

https://frivarld.se/…/eus-rysslandspolitik-maste-satta…/