TIO ÅR AV LIDANDE

Idag är det tio år sedan inbördeskriget i Syrien inleddes. Den 15 mars 2011 öppnade regimens säkerhetsstyrkor eld mot demonstranter som krävde demokratiska reformer och att politiska fångar skulle släppas på fri fot.

Tio år senare talar krigets siffor sitt tydliga språk: Över 500 000 människor har fått sätta livet till. I ett land med fler än 20 miljoner invånare har hälften av befolkningen tvingats på flykt. Diktatorn Bashar al-Assad har använt kemiska vapen mot sin egen befolkning. Terrorsekten Islamiska staten har satt skräck i en hel värld.

Två pojkar har fått symbolisera krigets fasansfulla ansikte mer än några andra: Omran Daqneesh, 5 år gammal, och Alan Kurdi, 3. Omran skadades i huvudet efter ett ryskt flyganfall mot ett bostadsområde i Aleppo. Alan hittades uppspolad på en strand i Turkiet efter att hans familj hade försökt fly till ett bättre liv i Europa.

Efter tio år av lidande tycks kriget i Syrien fortfarande vara långt ifrån att lösas. Bashar al-Assad sitter kvar vid makten. Iran, Ryssland och Turkiet har flyttat fram sina positioner i området. Greppet hårdnar. I detta meningslösa krig är alla goda krafter förlorare.

KategorierOkategoriserade