HATET OCH HOTEN MOT SVERIGES JUDAR ÄR EN SKAM

Idag och imorgon infaller den judiska högtiden Purim. Purim firas till minne av drottning Ester och hennes farbror Mordechai som räddade judarna i Persiska riket undan förintelse på 400-talet före vår tideräkning. Purim är en i raden av judiska högtider som handlar om att judarna har undgått existentiella hot.

Antisemitismen har tusenåriga rötter, men är inte på något sätt förpassad till historieböckerna. Även i våra dagar införs minnesdagar som uppmärksammar förföljelse, hat och hot mot judar. Jag tänker då på Förintelsen under andra världskriget, men även på den senaste tidens terrordåd i Bryssel, Halle, Köpenhamn och Paris. Det är händelser där människor fått sätta livet till på ett hänsynslöst sätt – enbart för att de var judar.

Runtom i Europa ökar antalet hatbrott och våldsdåd mot judar. Det gäller även i Sverige. Den utveckling vi ser, som leder till att många judar drar sig för att öppet visa sin judiska identitet, är mycket allvarlig och skrämmande.

Alla former av antisemitism måste bekämpas med full kraft från hela samhällets sida. Det måste helt enkelt vara en självklarhet att alla svenskar, oavsett tro eller etnicitet, ska kunna fira sina sammankomster i trygghet och med värme. I år och alla andra år.

Om detta skriver jag i Dagen: https://www.dagen.se/…/hoten-mot-judar-i-sverige-ar-en…/