VIKTIG KD-SEGER OM IRANS ROLL I JEMENKRIGET

Idag antog Europaparlamentet en resolution om Jemen. Jag var den kristdemokratiska EPP-gruppens förhandlare.

Kriget i Jemen är en del av en större konflikt mellan Iran och Saudiarabien, som förs runt om i Mellanöstern och den muslimska världen. När förhandlingarna pågick vägrade de politiska grupperna till vänster gå med på att benämna konflikten som ett proxykrig. Man ville inte erkänna den destruktiva roll som Iran har i landet, där man stöder houthi-rebellerna som kontrollerar huvudstaden.

Jag valde därför att lägga fram ett förslag om en ny text. Det röstades igenom i parlamentet, trots motstånd från de övriga förhandlarna. Detta är en stor framgång för oss kristdemokrater.

FN benämner situationen i Jemen som vår tids största humanitära katastrof. Över 24 miljoner människor, varav hälften är barn, är i akut behov av humanitärt stöd. Det råder stor brist på mat, mediciner och bränsle. Kriget har inga vinnare, men många förlorare – männen, kvinnorna och barnen i Jemen

.För mig finns det inga ”good guys” eller ”bad guys” i den här konflikten. Alla överträdelser måste fördömas, oavsett vem som utför dem. Det är bra att parlamentet nu erkänt att ansvaret för kriget ligger på många.

Jag är också glad att ett enat parlamentet ställde sig bakom min skrivning om situationen för religiösa minoriteter. En gång i tiden bodde det över 60 000 judar i Jemen. Idag finns bara 31 kvar. I tider som dessa är det viktigt att EU sluter upp och visar sitt stöd.