NY PRESIDENT – NYA MÖJLIGHETER?

Precis nu svärs Joseph Robinette Biden Jr. in som USA:s 46:e president.

Aldrig förr har så många röstat i ett amerikanskt presidentval som 2020. Med 81 miljoner röster och en klar seger i elektorskollegiet har Joe Biden givits ett starkt mandat från folket.

Den senaste tidens händelser i USA har varit omtumlande.

Valutgången har ifrågasatts och resultaten bestridits. Först på laglig och därefter på olaglig väg. Stormningen av Kapitolium kommer för lång tid att utgöra ett mörkt kapitel i USA:s historia. Men oaktat de prövningar som landets politiska system har genomgått på sistone så är en sak säker: den amerikanska demokratin har stått pall.

Faktum är att USA även fortsättningsvis kommer vara ett demokratiskt föredöme för en hel värld.

Dock tar president Biden över ett land som är mer polariserat än på mycket länge. Hans uppgift blir nu att ena nationen. För att lyckas med det måste han nå den tysta majoriteten på den amerikanska landsbygden. Där bor republikaner som nödvändigtvis inte ser Donald Trump som ett moraliskt föredöme, utan som röstar på partiets kandidat därför att det är där de har sina preferenser.

Tiden när de flesta amerikaner, oavsett politisk tillhörighet, kunde enas och sluta upp bakom den sittande presidenten kan snart vara tillbaka. Men då krävs att Biden visar ett tydligt ledarskap och sträcker ut handen över den politiska mitten. Detta samtidigt som han håller vänsterflygeln i sitt eget parti i schack.

Mer om mina förväntningar på president Biden finns att läsa här:
https://www.bt.se/ledare/detta-forvantar-jag-mig-av-joe-biden-841c7aac?fbclid/