NEJ TILL ‘SPORTWASHING’

2008 arrangerades sommar-OS i Peking. Vi var många som var skeptiska till valet av värdstad.

De som försvarade att spelen anordnades där pekade på att ett värdskap skulle kunna medföra positiva följder för demokratin på längre sikt. Sedan dess har verkligheten hunnit ifatt dem.

Den kinesiska diktaturen har tvärtemot hårdnat. I Tibet, Xinjiang och Inre Mongoliet ökar förföljelsen av etniska minoriteter. Uigurer diskrimineras, frihetsberövas och sätts i interneringsläger där de utsätts för tvångsarbete, tortyr och steriliseringar.

Regimens agerande mot demokratirörelsen i Hongkong kräver ett unisont fördömande från omvärlden.

Nästa år kommer Peking återigen stå värd för ett olympiskt spel. Har vi inte lärt oss något av historien?

Vi behöver en mekanism som säkerställer att den värsta sortens diktaturer aldrig ska få arrangera ett stort idrottsmästerskap igen. Utöver Kina hamnar även Belarus i den kategorin. Det är därför bra att Belarus inte längre får vara medarrangör av hockey-VM senare i vår.

Med det sagt måste vi se till att inte fastna i den här diskussionen på nytt. Människorättsbrott ochidrott går inte ihop.

Nu måste IOK, IIHF, FIFA och alla de andra stora förbunden göra ett gemensamt krafttag och ta fram ett demokratikriterium.

Länder som bryter mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter ska inte tillåtas arrangera ett stort idrottsmästerskap.

Om detta intervjuas jag i dagens Göteborgs-Posten: https://www.gp.se/…/efter-vm-skandalen-s%C3%A5-vill…