DETTA FÖRVÄNTAR JAG MIG AV JOE BIDEN

Det amerikanska presidentvalet ligger bakom oss. Idag skriver jag i Borås tidning om de förväntningar jag har på Joe Biden inför hans tillträde som USA:s näste president. Detta på tre områden: relationerna med EU, situationen i Mellanöstern och de mänskliga fri- och rättigheternas efterlevande i världen.

EU: Relationerna mellan EU och USA har varit ansträngda under president Trump. Nu finns goda möjligheter till en nystart. Men det lär dröja ganska lång tid innan vi innan vi återgår till ett normalläge. Ett frihandelsavtal mellan EU och USA känns långt borta. ”America first” ser ut att bestå även under president Biden, om än inte i samma utsträckning som under Trump.

Mellanöstern: Under den senaste tiden har vi sett en positiv utveckling i Mellanöstern, där USA har spelat en viktig roll. Här måste Biden visa att han inte tänker fortsätta i Obamas hjulspår, utan faktiskt dra lärdom av de saker som Donald Trump har gjort bra. I en tid när den politiska kartan ritas om måste USA visa ett fortsatt tydligt ledarskap i regionen.

Mänskliga fri- och rättigheter: USA måste stärka sin roll som garant för de mänskliga fri- och rättigheterna globalt. På Kuba gör regimen allt för att tysta kritiska röster. I Venezuela blir brödköerna bara längre och längre. I Kina sitter hundratusentals tibetaner och uigurer i koncentrationsläger. I Iran stärker ayatollorna sitt grepp om människors liv. Nu är inte tid för töväder, utan för Biden att ta fajten mot världens värsta diktaturer.

Läs mer i min krönika i Borås tidning: https://www.bt.se/…/detta-forvantar-jag-mig-av-joe…