KUBANERNAS FRIHET KAN INTE VÄNTA

Idag har jag skickat en fråga till EU:s utrikeschef Josep Borrell om den synnerligen allvarliga situationen på Kuba (frågan finns att läsa via länk nedan).

Kubanerna lider svårt av den värsta matbristen på flera decennier. Samhället är nedstängt. Ekonomin går på knäna. Att handla mat innebär numer timmar av köande och skyhöga priser.

I maj samlade initiativet Solidarity Among Brothers, med hjälp av hundratals familjer, in stora mängder förnödenheter i USA. Med kyrkans hjälp skickades varorna till Kuba. Alla skattemässiga och juridiska krav var uppfyllda. Fem månader senare sitter förnödenheterna, som skulle komma 15 000 familjer tillgodo, alltjämt fast i den kubanska tullen.

Så nära, men ändå så långt bort.

Den kubanska regimens agerande kommer dessvärre inte som någon överraskning. Det gör däremot EU:s icke-agerande. EU och Kuba har ett avtal om politisk dialog och samarbete (PDCA) som förbinder den kubanska regeringen att respektera mänskliga fri- och rättigheter och rättsstatens principer. Om avtalet inte följs kan EU kalla till ett brådskande möte.

Det är mot den bakgrunden jag idag frågar utrikeschef Borrell:

1️⃣ Vilken kontakt han har haft med den kubanska regeringen angående de hinder som för närvarande blockerar leveransen av förnödenheter.

2️⃣ Om han anser att den kubanska regeringen har uppfyllt sina skyldigheter enligt PDCA-avtalet.

3️⃣ Om han avser att kalla till ett brådskande möte, i enlighet med artikel 85 i PDCA.

Detta är frågor som kräver svar, följt av ett resolut agerande från EU:s sida. Och det kan inte vänta. Inte när Kubas modiga folk är svältfödda, både på mat och frihet.

Läs min fråga (på engelska) här: https://davidlega.eu/…/written-question-to-the-hrvp…/

Läs mitt förra inlägg på samma tema här: https://davidlega.eu/…/kommunisterna-pa-kuba-stoppar…/