EU FÅR ALDRIG BLI TERRORSEKTEN HIZBOLLAHS BANKOMAT

Det råder återigen kaos i Libanons samhälle: explosionen i Beirut, regeringen som avgick, vågen av folkliga protester, korruptionsskandalerna, den ekonomiska krisen som inneburit hyperinflation och matbrist – och detta mitt under coronapandemin.

För detta trasiga land, utan regering, måste EU ställa upp och visa solidaritet. Men ett solidariskt EU gör mer än att skicka pengar. EU måste i alla sina externa relationer stå upp för mänskliga fri- och rättigheter och bekämpa terrorism.

Därför måste EU nu:

1️⃣ Terrorstämpla Hizbollah i sin helhet.

Idag skiljer EU på Hizbollahs politiska och militära gren. Men den distinktionen är helt felaktig – vilket terrorsekten själva klargjort.

2️⃣ Klargöra att inga pengar kommer gå till Hizbollah.

När EU samlar in och skickar bistånd till Libanon bör detta göras med ett tydligt förbehåll: inga pengar får eller ska gå till en regering eller myndigheter som, helt eller delvis, styrs av Hizbollah och mördarregimen i Iran.

3️⃣ Agera skyndsamt.

Nu när protesterna hörs på Libanons gator är det viktigt att EU signalerar sitt stöd till demonstranterna. EU måste stå redo att assistera med ett tidigarelagt val och i det nödvändiga omfattande reformarbetet.

Aldrig någonsin kommer jag acceptera att EU blir en bankomat för terrorister.

Läs gärna min artikel om Hizbollah i dagens Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/terrorstampla-och-bekampa-hizbollah