Dr. MUKWEGE MÅSTE SKYDDAS

Idag hade vi i utskottet för mänskliga rättigheter besök av Dr. Denis Mukwege, som vunnit Nobels fredspris. Dr. Mukwege leder arbetet vid Panzisjukhuset i DR Kongo, där han hjälper kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld.

Dagens möte handlade om Dr. Mukweges personliga säkerhet. FN:s fredsbevarande styrkor skyddar inte längre Dr. Mukwege, det skyddet drogs in tidigare i år. Samtidigt har hoten mot doktorn ökat drastiskt i både traditionella och sociala medier. Det är inte bara Dr. Mukweges liv och säkerhet som hotas, utan även hans viktiga verksamhet där han hjälper otaliga kvinnor.

Jag är stolt över att mitt parti uppmanar FN att återinföra det livsavgörande skyddet för Dr. Denis Mukwege. Och för mig som europaparlamentariker är det viktigt att EU också driver på FN i denna frågan. EU behöver inta en mer aktiv roll i utrikespolitiken generellt, och  inte minst inom internationella forum, såsom FN.

➡️ Läs gärna min kollega Roland Utbults (KD) uttalande om Dr. Mukwege här: https://www.dagen.se/nyheter/svenska-politiker-djupt-oroade-over-hoten-mot-denis-mukwege-1.1762596?fbclid=IwAR3nM6oK4OYK6ckIygEnOmGHlo6dVl3BthX0x7R6RwZIbgbLwTtLg9FWNU0&paywall=true

KategorierOkategoriserade