TILLSÄTT EN OBEROENDE UTREDNING OM MORDFÖRSÖKET PÅ NAVALNYJ

Aleksej Navalnyj, rysk regimkritiker, svävar mellan liv och död. Han ligger i koma efter en förmodad förgiftning.

Alltfler kräver nu en utredning av vad som hände. Däribland EU:s utrikeschef Josep Borrell, Sveriges utrikesminister Ann Linde och den amerikanske ambassadören i Ryssland, John Sullivan.

Kreml svarade igår (tisdag) att man inte vill inleda en utredning förrän det står klart att Navalnyj faktiskt blev förgiftad. Detta trots att de tyska läkare som vårdar Navalnyj har funnit spår av gift i hans kropp.

Enligt de ryska läkare som först vårdade den ryske oppositionsledaren fanns däremot inga tecken på förgiftning; insjuknandet kom, enligt dem, av lågt blodsocker. Därefter uppgav ryska statsmedier att Navalnyj skulle ha blandat alkohol med medicin.

Det är i nuläget väldigt svårt att veta exakt vad som hänt – och det är därför en oberoende utredning måste tillsättas, utan vidare dröjsmål.

Putin har klargjort att Kreml inte kommer att samarbeta. Just därför borde det internationella samfundet utreda saken – utan rysk inblandning.

Navalnyjs familj, det ryska folket och resten av världen kräver fakta och klarhet. Sanningen kan inte vänta på att Putin ska vakna på rätt sida.

1️⃣ Nu borde Sverige inom EU omedelbart ta initiativ till en omfattande och transparent utredning – utan ryskt deltagande.
2️⃣ Sedan måste de ansvariga ställas till svars.
3️⃣ Slutligen måste arbetet för de mänskliga fri- och rättigheterna i Ryssland intensifieras.

De mänskliga fri- och rättigheterna är den brinnande punkten här.Oavsett vad man tycker om Navalnyjs – eller någon annans – åsikter så måste yttrandefriheten värnas i Ryssland, precis som den gör i Sverige och inom EU. Överallt för alla.

Slutligen hoppas jag innerligt att Aleksej Navalnyj överlever och tillfrisknar snabbt, och att rättvisa skipas.