GÖR IS-MÖRDARNAS PÅNYTTFÖDELSE TILL EN PARENTES I HISTORIEN

Med en värld lamslagen av pandemin så gör sig mördarsekten Islamiska staten (IS) på nytt skyldig till en rad skoningslösa dåd – världen över.

Från krigets Syrien till krigets Mali, till Mocambique och Maldiverna, så sprider de nu återigen terror och död omkring sig. I maj slaktade terrorsekten 24 medmänniskor, varav flera nyfödda och småbarn, på en mödravårdsavdelning i Afghanistans huvudstad Kabul.

Detta snart sex år efter det att IS begick ett av vår tids allra värsta brott mot mänskligheten, då tusentals offer skyfflades ner i massgravar i Irak och Syrien under några sommarveckor. Detta snart tre år efter det att mördarsektens självutnämnda huvudstad Raqqa föll, och med den det helvetiska shariakalifatet.

Med automatvapen, bombbälten och knivar så gör IS-mördarna nu ånyo alltså sitt yttersta för att skjuta, spränga och sticka sönder människors frihet, trygghet och säkerhet.

Det kommer de inte att lyckas med.

På IS biter dock inga välmenande halvmesyrer, utan endast militärt maktspråk och rättskipande klarspråk som omöjliggör fler vidriga vansinnesdåd. I det arbetet har EU, inklusive Sverige, en central roll att spela.

En rad EU-gemensamma åtgärder måste nu skyndsamt till för att så slutligen neutralisera IS. Alltifrån fortsatta militära krishanteringsinsatser i länder såsom Mali och Somalia, till ett EU som kringskär IS finansieringskanaler, till ett nära samarbete mellan medlemsstaterna för att utreda, lagföra och straffa återvändande terrorister.

Att Sverige och EU står beslutsamt och starkt, ja, det ska IS-mördarna veta innan de ens överväger fler terrorattacker och fler folkmord. Alltmedan de planlöst irrar omkring i spillrorna av sitt så kallade ”kalifat” så kan de vara säkra på att av de spillrorna är det snart bara damm kvar.

För historien upprepar sig – och historien är inte nådig mot folkmördare.

Om detta skriver jag i dagens Borås Tidning: https://www.bt.se/ledare/lega-lat-is-mordarnas-panyttfodelse-bli-en-parentes-i-historien-7863c405