EN HYLLNING TILL DE SVENSKAR SOM STRIDIT, SKADATS OCH STUPAT – FÖR DIN OCH MIN FRIHET OCH TRYGGHET

Idag firar vi Veterandagen.
Det är dagen då vi hedrar alla de svenska män och kvinnor som deltar eller har deltagit i nationella och internationella militära och civila fredsinsatser.
Det är dagen då vi högtidlighåller minnet av våra omkomna och stupade.
Det är dagen då vi hyllar våra svenska hjältar.

På grund av den pågående pandemin så ersätts det vanliga publika firandet i år av en digital ceremoni. Med start klockan 14.30 idag fredag kan den ses på Försvarsmaktens hemsida (https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/ uppvisningar-och-evenemang/veterandagen/).

Har du möjlighet: ta en liten paus och titta.
Titta när salut skjuts, blomsterkransar läggs ned och medaljer fästs på dem som helt frivilligt satt sina liv på spel för att göra Sverige, Europa och världen till en säkrare och fredligare plats.
Och har du en svensk flagga hemma: hissa den och låt den vaja i vinden.
Hissa den för Folke Bernadotte och Dag Hammarskjöld.
Hissa den för alla de svenskar i och utan uniform som omkommit i fredstid och stupat i strid.

Hissa den för alla de svenskar som omkommit under tjänstgöring i Försvarsmaktens utlandsstyrka. Hissa din flagga för:
Nore Erikson. Bernt Charles Roselin. Bernt Josef Rolf Svenningsson. Alf Gunnar Strömberg. Rune Bertil Jönsson. Karl-Erik Hagelin. Stig Ingvar Lorentzsson. Inge Lennart Friberg. Kurt Lennart Eliasson. Lars Georg Sjöberg. Carl-Wilhelm Böttiger. Lars Thorsten Leidgren. Arvid Gerard Gallon. Bengt Göran Lindau. Stig Olof Hjelte. Carl-Eric Gabriel Rosén. Per Evald Persson. Nils Bruno Hallström. Bror Olof Mattias Sydstrand. Sven Ivar Nilsson. Lars Erik Öhrberg. Hans Gösta Blomgren. Lars Erik Larsson. Per Gustaf Mark Nordström. Per-Olof Solvestad. Raul Gösta Colmgren. Lars Wilhelm Thorell. Sten H Simonsson. Ingemar Nils Gustav Eriksson. Kjell Ove Anders Renman. Stig Lennart Attemalm. Jan-Erik Otto Jönsson. Nils Lennart Westberg. Ulf Eric Sixtensson Sparre. Leif Gerhard Andersson. Carl Axel Torbjörn Samuelsson. Bo Roland Plane. Jens Emil Alfred Bögvad. Curt Lennart Fjellström. Carl-Henrik Roland Edenborg. Leif Olof Enberg. David Rune Wingefalk. Hans David Ollinen. Axel Georg Palmquist. Gunnar Torgny Moen. Karl-Oskar Johansson. Hans Gustav Carlquist. Sven-Åke Ingvar Martinsson. Peter Fredrik Salander. Bengt Reine Olsson. Martin Bernhard Kern. Vilmos Ter. Ulf Peter Jonas Djäknestam. Johan Robert Hagel. Stig Robert Nylander. Rein Teivik. Thomas Virta. Mikael Gummerus. Ylva Åsberg. Mattias Öhman. Kenneth Fransson. Tobias Ronnie Boström. Ola Hahne. Lars Gardell. Jörgen Öhlund. Patrik Martinsson. Rikard Åberg. Ove Hallberg. David Sund. Karl Patrik Mannberg. Per-Fredrik Jonasson. Bernt Erik Lundman. Stig Göran Wallgren. Per Martin Wahlberg. Jesper Lindblom. Tomas Bergqvist. Mattias Haleby. Jörgen Rydberg. Mats Norhult. Gunnar Andersson. Johan Palmlöv. Kenneth Wallin.

Om bilden:
Den 25 november 2005 omkom de svenska soldaterna Jesper Lindblom och Tomas Bergqvist vid ett attentat i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Jesper Lindbloms föräldrar Anna Jonsson och Leif Lindblom, samt Stefan Jonsson, valde att starta en stiftelse och en minnesdag till minne av Jesper. Ett av många sätt att hedra dem som gett sina liv för vår trygghet.