ETT EU SOM INTE BEKÄMPAR ANTISEMITISMEN HAR GLÖMT VARFÖR DET GRUNDADES

Det judiska folket har ständigt tvingats bära skulden för mänskliga tragedier. För 700 år sedan påstods de ha orsakat digerdöden, och för snart 100 år sedan klandrades de för Tysklands nederlag i första världskriget.

Och idag, år 2020, beskylls det judiska folket av såväl höger- som vänsterextremister och islamister för att ligga bakom corona-pandemin. Tyvärr ser vi samma tendenser och hat idag som vi gjorde för 700 år sedan.

Trots att vi alla vet vad sådana anklagelser och konspirationsteorier kan leda till, så tillåts antisemitismen nu på nytt förpesta vår kontinent.

EU har makt och medel att, försvara sig mot ryska och kinesiska desinformationskampanjer som syftar till att besudla EU:s rykte, men vem står upp för det judiska folket i det antisemitiskt motiverade propagandakriget? Ett enat EU har mycket större möjlighet att hejda judehatarnas galenskaper.

EU har en skyldighet att göra allt i unionens makt för att stå upp mot och bekämpa dessa direkt farliga konspirationer. Det är vårt gemensamma ansvar. Vi får aldrig glömma att det var hatet och intoleransen som var grunden till förintelselägren. Ett EU som inte bekämpar antisemitismen har glömt varför det grundades.

Om den förhatliga antisemitismen skriver jag idag i min krönika i Borås Tidning, som finns att läsa här: https://www.bt.se/ledare/samma-vidriga-hat-mot-judar-nu-som-da/