Upprättelse kräver erkännande – Folkmordet 1915

Idag minns vi 1915 års folkmord på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker. För 105 år sen mördades fler än en miljon kristna i det Osmanska riket. Minnesdagen känns extra viktig att lyfta i sociala medier i år, eftersom fysiska tillställningar och manifestationer omöjliggjorts till följd av corona-pandemin. #Virtualcommemoration

Det är viktigt att hålla minnet levande, och att påminna varandra om hur utsatta somliga folkgrupper varit genom historien och är än idag. I dagens Sverige finns hundratusentals människor som har någon slags anknytning till Seyfo. Till dem ska vi lyssna och lära om ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia.

Den svenska regeringen måste, en gång för alla, erkänna det bestialiska massmordet 1915 som folkmord. Bara genom att kalla saker vid dess rätta namn kan vi ge offren och deras efterlevande den upprättelse som de förtjänar.