EU måste förtjäna västra Balkans förtroende

90273392_3082320735114205_4823373506064416768_n

Innan Coronakrisen blev verklighet ville EU att våren 2020 skulle ägnas åt nystarter: en ny, ambitiös klimat- och miljöpolitik genom den så kallade ”gröna given”, digitaliseringspolitik och en ny slags relation med Storbritannien. Även utvidgning, och då främst Albaniens och Nordmakedoniens framtida relation med EU, stod högt upp på agendan.

Efter dryga tjugo års diskussioner väntar nu ett viktigt EU-toppmöte om västra Balkan i maj. Mycket vatten har hunnit rinna under broarna. Krav efter krav har uppfyllts på Albaniens och Nordmakedoniens kravlistor. Nordmakedonien har till och med bytt namn på landet för ett möjligt EU-medlemskaps skull.

Men de båda ländernas framtid är ännu oviss. När medlemsländerna stats- och regeringschefer senast diskuterade huruvida EU borde påbörja så kallade anslutningsförhandlingar ställde sig alla utom Danmark, Frankrike och Nederländerna bakom det förslaget, men det krävs enhällighet.

Personligen tror och hoppas jag att det nu äntligen är dags att inleda förhandlingar om EU-medlemskap med Albanien och Nordmakedonien.

Läs gärna min ledare i BT här: https://www.bt.se/…/lega-eu-maste-fortjana-vastra-balkans-…/