UKRAINAS SAK ÄR VÅR

87065406_3006291709383775_960987430557581312_n

”Finlands sak är vår”. Under den devisen rekryterades 10 000 frivilliga svenskar under finska vinterkriget, till stöd för Finlands kamp mot ockupationsmakten Sovjetunionen.

Idag, 80 år senare, är det Ukrainas sak som är vår.

I dagarna har sex år passerat sedan de dramatiska händelserna på Majdan-torget i Kiev tvingade landets dåvarande president Viktor Janukovytj i landsflykt till Ryssland.

Det ukrainska folkets budskap var glasklart: ”vi vill ha mer EU – inte mindre.”

För den övertygelsen har de fått betala ett högt pris, i form av en annekterad Krim-halvö och brutal, rysk invasionskrigföring i östra Ukraina. Ett krig som kostat 15 000 människoliv.

För dem som dagligen drabbas av Putins olagliga annektering av Krim och övergrepp i östra Ukraina kommer jag, som nyinvald ersättare i Europaparlamentets Ukraina-delegation, nu att kunna ta strid. I den rollen, samt som ordinarie ledamot av parlamentets Rysslands-delegation, kommer jag inte vika en tum gällande Ukrainas okränkbara självständighet.

För så länge Ryssland inte respekterar landets självständighet förblir Ukrainas sak vår. Och tack vare det förtroende jag nu fått som nyinvald i Ukraina-delegationen, så även min.

Upptäck mer från David Lega

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa