SEGER FÖR JOHNSON – FÖRLUST FÖR EU OCH BRITTERNA

Nu är det klart att Boris Johnson och hans Tories får egen majoritet i det brittiska valet. Resultatet är, som han själv säger, ”en jordbävning”.

Det ger mig blandade känslor. Storbritannien tar nu ett stort kliv mot att lämna EU. Det är tråkigt att det brittiska folket inte vill tillhöra unionen, att de inte ser EU:s fulla potential med den gynnsamma inre marknaden, det viktiga miljösamarbetet och kampen mot den organiserande brottsligheten och terrorismen. Helt enkelt den fri- och trygghet som vi kan uppnå tillsammans.

Allt med EU är självklart inte bra, men personligen är jag övertygad om att unionen bäst förändras inifrån. Det går inte att påverka utifrån.

Nu vet vi i alla fall var britterna står i frågan, och nu när vi vet att Brexit med största sannolikhet blir av slipper europeiska företag, studenter, arbetstagare och familjer osäkerheten.

Samtidigt riskerar Brexit att öka oron inom Storbritannien. Detta inte minst med ett Skottland som efter Brexit vill ha en ny folkomröstning, för att som självständigt land kunna (åter)ansluta sig till EU.

Det var nog inte en sådan utveckling Boris Johnson och andra brexitörer såg framför sig när de drev på för ett brittiskt EU-utträde.

Vissa trodde att Brexit skulle bli starten på ett sönderfallande EU, där fler medlemsstater skulle vilja lämna. Nu riskerar istället det förmodade EU-utträdet att slita isär Storbritannien – inifrån.