GRATTIS, ILHAM TOHTI!

uigur möte

Det gläder mig att Europaparlamentet igår utsåg Ilham Tohti till 2019 års vinnare av Sacharovpriset för tankefrihet.

Det är nu hög tid för Kinas regering att släppa den livstidsdömde, uiguriske människorättskämpen Ilham Tohti på fri fot.

Ilham Tohti har vigt sitt liv åt att försvara den uiguriska minoritetens fri-och rättigheter. Kinas uigurer som förföljs och lever under ständiga hot om att bli godtyckligt gripna och placerade i så kallade ”omskolningsläger”. Läger som sägs motverka terrorism genom att tvinga uigurerna att ta avstånd från sin tro och sitt språk.

Utöver kampen för sitt folks frihet och värdighet har Ilham Tohti även varit drivkraften bakom flera projekt som syftar till att öka integrationen mellan Kinas olika folkgrupper. Detta tills han för fem år sedan dömdes till livstids fängelse för ”separatism” .

Idag fyller Ilham Tothi 50 år. Sacharovpriset kanske inte får honom frigiven. Men jag hoppas att han får höra att EU inte har glömt honom – att vi beundrar honom för hans gärningar och uppoffringar.

Tack, Ilham Tohti, för ditt outtröttliga arbete för uigurernas sak och för tankefrihetens skull.

Du är en oumbärlig röst för dem som har det absolut svårast att göra sig hörda. Du är en oumbärlig röst mot den kinesiska kommunistregimens vedervärdiga förtryck.


På bilden ovan är det inte Tothi jag träffar, utan Dolkun Isa, ledare för uigurernas världsorganisation World Uyhur Congress. Nästa gång vi ses hoppas jag att Ilham Tothi kan vara med på både bild och möte.