IDAG ÄR EN DAG SOM INTE ÄR VÄRD ATT FIRA

WhatsApp Image 2019-10-01 at 15.35.54

Idag är det 70 år sedan Folkrepubliken Kina grundades. Men det är inte en landets eller en folkets fest – det är Kommunistpartiets fest.

I en grandios militärparad visade tusentals soldater idag upp sina nya vapen – en spegelbild av den snabba upprustning och modernisering som Folkets befrielsearmé nu genomgår. Samtidigt skanderar kommunistpartiets Xi Jinping att alla kineser måste värna nationalismen, att de ska ”älska sitt land, älska sitt parti och älska socialismen”.

I Hongkong används kroppsvisitationer, tårgas och till och med skarpa skott för att stoppa demonstranterna. Till omvärlden sprids samtidigt propaganda – så även till Sverige. Bara häromveckan kunde man läsa ”reklam” från det kinesiska kommunistpartiet i vår svenska dagstidning Dagens Nyheter, där man försöker förklara sitt agerande i Hong Kong.

Det är EU:s plikt att vara en motkraft när medborgare i Kina förtrycks. Eftersom Kina är en militär och ekonomisk supermakt, menar jag att detta varken görs bäst, eller mest effektivt, med enbart ekonomiska verktyg såsom handelssanktioner. Vad EU måste göra är att fortsätta fördöma den kinesiska regimens agerande. Vi ska vägra acceptera den självbild som kommunistpartiet enträget försöker måla upp för omvärlden.

Kina kan inte både vara en respekterad handelspartner och samtidigt ogenerat fortsätta bryta mot internationella överenskommelser och mänskliga fri- och rättigheter.

EU måste tydligt klargöra att vi stöttar medborgarna i Hongkong. Vi kan inte tillåta att Kinas beteende går obemärkt förbi.