Resultatet från helgens val till kommunfullmäktige i Moskva är minst sagt glädjande. Oppositionen fick nästan hälften av mandaten – trots att dess främsta företrädare inte ens tilläts ställa upp i valet.

Enligt Putin är “kvalitet viktigare än kvantitet” och därför fick inte vem som helst kandidera. Att han i nästa andetag påstår att valen är fria och att Ryssland är demokratiskt framstår därför komiskt.

Moskvas invånare har sagt sitt: Putins maktparti har förlorat nästan hälften av sina mandat och har aldrig varit svagare. Förutom örfilen i Moskvas kommunfullmäktige har Putin nu även tappat ansiktet gentemot omvärlden. Han kommer få allt svårare att hävda att han har sitt folk med sig när inte ens huvudstadens invånare dansar efter hans pipa.

Valresultatet hade inte varit möjligt utan alla de valobservatörer som fanns på plats i helgen. Framförallt hade det inte varit möjligt utan alla de modiga ryssar som tog strid för demokratin. Tack till alla som gjorde det möjligt.

FB_IMG_1568108570106