Irans utrikesminister Javad Zarif var på statsbesök i Sverige häromdagen. Syftet, att försöka rädda det globala kärnenergiavtalet, är självklart ytterst viktigt eftersom dess kollaps riskerar att stärka extremistiska krafter i Iran. Samtidigt är det svenska välkomnandet minst sagt problematiskt.

Mot bakgrund av att antisemitismen har ökat i Sverige ter det sig som ett hån att vår regering välkomnar utrikesministern från ett land som förnekar Förintelsen. Ett land som dessutom öppet uppmanar till att förgöra Israel, den enda demokratin i mellanöstern.

Människorättssituationen i Iran har heller inte förbättrats sedan det internationella kärnteknikavtalet slöts. Tvärtom verkar Irans ledare ha utnyttjat dess tillkomst till att öka förtrycket mot den egna befolkningen. Enligt Amnesty är Iran det land som, efter Kina, avrättar flest människor och regimkritiska, kvinnor och minoritetsgrupper utsätts för ständig och systematisk diskriminering.

Att inte inkludera de mänskliga fri- och rättigheterna i det internationella kärnteknikavtalet var ett misstag. Likaså är det ett stort misstag av Margot Wallström att, med öppna armar, välkomna Irans utrikesminister Javad Zarif hit.

 

68874918_2618730731473210_1015445635890937856_o